Întrebări frecvente
Îți faci griji pentru viața și sănătatea persoanelor dragi? Vrei să știi că sunt protejate 24 de ore din 24? Acum există această posibilitate! Aceasta reprezintă garanția financiară în situații neprevăzute, oferind persoanei asigurate sau beneficiarului desemnat de aceasta o indemnizație bănească.
-
Cum verific valabilitatea poliței RCA online?
Valabilitatea poliței RCA poate fi verificată pe pagina BNM.
-
Este validă polița de asigurare în format electronic?
Da, în Republica Moldova, polița de asigurare RCA în format electronic este valabilă și recunoscută. Conform legislației în vigoare, polița de asigurare RCA poate fi emisă și transmisă către asigurat în format electronic.
-
Ce fac dacă vehiculul meu nu este găsit sau prețul nu a fost stabilit?
Calcularea și perfectarea poliței în baza certificatului de înmatriculare sau număr de înmatriculare poate fi efectuată doar pentru automobilele înmatriculate în Republica Moldova. În cazul în care automobilul nu a putut fi identificat sau prețul nu a fost stabilit contactați-ne aici.
-
Dacă persoana asigurată este persoană juridică, cum primesc factura?
Factura va fi expediata prin intermediul efactura.sfs.md. Dacă compania dvs. nu este înregistrată pentru e-factură, aceasta va fi trimisă prin e-mail, semnată electronic.
-
Ce presupune asigurarea imobilului și a conținutului?
Asigurarea imobilului și a conținutului presupune asigurarea facultativă a bunurilor imobile (casă, apartament etc.) și a altor bunuri (mobilier, echipamente, finisaje etc.) împotriva unor riscuri, precum: incendiu, explozie, avarii la sistemele de comunicații, inundații, acțiuni ilicite ale terților, fenomene naturale, căderi ale aparatelor de zbor pilotate și altele.
-
Reprezentanții Asiguratorului pot fi solicitați să vină la o adresă specifică pentru încheierea unei polițe de asigurare sau este necesară prezența la sediul dvs. ?
Reprezentanții noștri sunt disponibili să se deplaseze la dumneavoastră pentru încheierea unui contract de asigurare, să vă ofere informații referitoare la condițiile de asigurare și să vă propună cele mai potrivite programe de asigurare.
-
Ce înseamnă franșiza?
Franșiza este indicată în contractul de asigurare și reprezintă o limită sub care asiguratorul nu poartă răspundere. Aceasta este o componentă a contractului de asigurare prin care asiguratul contribuie la despăgubire, fiind aplicată de regulă în cazurile în care prejudiciile sunt nesemnificative. Modificarea franșizei poate influența reducerea primei de asigurare. Franșiza deductibilă este, în toate cazurile, dedusă din valoarea prejudiciilor. Franșiza poate fi stabilită procentual din suma asigurată sau într-o valoare absolută.
-
În perioada valabilităţii Contractului de asigurare planific să dotez suplimentar vila – să instalez un aragaz la bucătărie, să construiesc un şemineu. Este necesar să comunic despre aceste modificări companiei de asigurări?
Da, pentru că aceste schimbări pot influenţa gradul de risc – în special ceia ce ţine de gazificare, existenţa şemineelor care pod duce la declanşarea incendiilor.
-
Pot asigura colecţia mea de monede vechi?
E posibil, dar condiţiile de asigurare şi procedura de încheiere a contractului diferă de cazurile ordinare. În asemenea cazuri sunt necesare acte suplimentare care confirmă valoarea acestor bunuri, descrierea lor detaliată, poze, precum şi verificarea modului de păstrare a lor. Poate fi necesară şi implicarea unui expert.
-
Ce acte trebuie să prezint pentru încheierea unui Contract de asigurare a apartamentului/vilei?
Pentru încheierea unui Contract de asigurare este necesar să prezentaţi acte care atestă identitatea dumneavoastră, interesul patrimonial, dreptul de proprietate asupra bunurilor (dreptul de posesie şi dispoziţie), cererea de asigurare şi acte ce indică valoarea bunurilor ce urmează a fi asigurate.
-
Este obligatoriu să evaluez bunurile casnice pe care doresc să le asigur, chiar dacă este puțin probabil să mai am documentele de plată din trecut?
Descrierea bunurilor este necesară în cazul asigurării apartamentului sau casei, deoarece, la survenirea unui caz asigurat, nu va mai fi nevoie să dovediți că televizorul furat a existat și că valora 700 de dolari SUA. De asemenea, vom realiza fotografii și vom descrie aceste bunuri. -
Care factori influenţează asupra preţului asigurării?
Asupra preţului asigurării influenţează mai mulţi factori. Daca casa are o vechime mai mare şi nu au fost efectuate reparaţii de mai mult timp, atunci prima de asigurare poate fi mai mare. De asemenea preţul poate creşte şi în cazul existenţei unor pereţi din lemn, sau pentru apartamente amplasate la primul etaj – poate fi lipsa gratiilor. Iar în cazul existenţei alarmelor sau a uşilor din metal preţul va fi mai mic.
-
Care sunt restricţiile ce nu permit asigurarea imobilului?
Nu vor fi asigurate apartamentele aflate în blocurile care urmează a fi demolate; apartamente care urmează a fi confiscate, sechestrate sau care urmează a fi demolate prin decizia autorităţilor publice, clădiri vechi (uzură mai mare de 75%)
-
Care sunt riscurile ce pot fi asigurate?
Compania noastră oferă posibilitatea de a asigura bunurile pentru riscurile de incendiu, inundaţii, acţiuni ilicite ale persoanelor terţe , avariilor accidentale şi calamităţilor naturale. Asta va contribui la liniştea dvs. prin compensarea prejudiciilor la survenirea cazului asigurat. La solicitarea dvs. vom asigura următoarele bunuri:- Apartamentul/casa cu finisaje, utilaje şi reţelele inginereşti;
- Doar construcţia;
- Conţinutul (mobilă, tehnică de uz casnic, utilaj, tehnică de calcul);
- Răspunderea civilă generală pentru prejudiciile cauzate vecinilor.
-
Ce se întâmplă când este mărită valoarea de asigurare?
Valoarea de asigurare a bunurilor indicată în contract poate fi contestată de Asigurator dacă a fost indus în eroare și bunurile nu au fost evaluate corespunzător. În acest caz, contractul de asigurare poate fi declarat nevalabil.
-
Cum răspunde Asiguratul în cazul unor acţiuni premeditate care au dus la survenirea cazului asigurat?
Acţiunile intenţionate ale Asiguratului sau Beneficiarului care au provocat producerea cazului asigurat şi încasarea despăgubirii vor fi considerate fraudă şi vor intra sub incidenţa prevederilor Codului Penal.
-
Dacă compania de asigurări a despăgubit Asiguratul, este eliberată persoana vinovată de răspunderea pentru comiterea cazului asigurat?
Nu, nu este. În conformitate cu Codul Civil al Republicii Moldova, prejudiciile cauzate persoanelor fizice şi juridice vor fi acoperite integral de persoana vinovată. După efectuarea despăgubirii de asigurare, asiguratorul obţine dreptul de a înainta pretenţii faţă de persoana vinovată de comiterea prejudiciului. Vinovatul oricum va purta răspundere dar nu faţă de Asigurat ci faţă de Asigurator.